Negotiations in the Staging of the Country of Origin. A Transnational Study on Foreign Restaurants in Greater Valparaíso, Chile

Authors

DOI:

https://doi.org/10.33679/rmi.v1i1.2602

Keywords:

negotiation, transnationalism, foreign restaurants, Greater Valparaíso, Chile

Abstract

The article seeks to understand how migrant families bring life to restaurants that evoke their countries of origin. These spaces and culinary proposals are not a simple reproduction, but negotiated interpretations of culture itself during migration processes and are analyzed from a transnational approach. The methodology is based on interviews and participant observations carried out in four foreign restaurants located in Greater Valparaíso, Chile. The article contributes to the production of knowledge about migrants who have capital, exploring performances, symbols, and culinary practices that selectively show their national culture. It is concluded that these restaurants can be considered bridges between cultures by linking multiple scales with imaginaries, representations, and emotions. It articulates a discussion on ethnic economies, cultural transformations, and the production of evolving migrant identities while extending studies on recent migrations in Chile.

Author Biographies

  • Carolina Pinto Baleisan, Universidad Viña del Mar

    Profesora asistente de la Escuela Ciencias Jurídicas y Sociales

  • Clément Colin, Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

    Profesor asociado de la Escuela de Trabajo Social.

  • Luz María Jeria Madariaga, Universidad Viña del Mar

    Profesora asistente de la Escuela Ciencias Jurídicas y Sociales

References

Aguilera Bornand, I. (2016). De la cocina al Estado Nación. El ingrediente Mapuche. Barcelona: Icaria.

Aguilera Bornand, I. (2018). Comida étnica, exotismo y otredad en Chile. El caso del restaurante “Peumayén Ancestral Food”. Chungará, 50 (4), 673-680. https://doi.org/10.4067/S0717-73562018005001401

Appadurai, A. (1988). How to make a National Cuisine: Cookbooks in Contemporary India. Comparative Studies in Society and History, 30 (1), 3-24. https://doi.org/10.1017/S0010417500015024

Baeza Virgilio, P. (2019). Incorporación de inmigrantes sudamericanos en Santiago de Chile: redes migratorias y movilidad ocupacional. Migraciones Internacionales, 10 (36), 1-27. https://doi.org/10.33679/rmi.v1i1.2145

Barthes, R. (1961). Pour une psycho-sociologie de l’alimentation contemporaine. Annales Economies, Sociétés, Civilisations, 16 (5), 977-986. https://doi.org/10.3406/ahess.1961.420772

Bauman, Z. (2007). Liquid times: Living in an age of uncertainty. Cambridge: Polity.

Berg, M. L. y Sigona, N. (2013). Ethnography, diversity and urban space. Identities, 20 (4), 347-360.

Bianciotti, M. C. y Ortecho, M. (2013). La noción de performance y su potencialidad epistemológica en el hacer científico social contemporáneo. Tabula Rasa, (19), 119-137.

Blunt, A. y Dowling, R. (2006). Home. Londres: Routledge.

Bonhomme, M. (2021). Racismo en barrios multiculturales en Chile: Precariedad habitacional y convivencia en contexto migratorio. Bitácora Urbano Territorial, 31 (1), 167-181.

Bourdieu, P. (1979). La Distinction: Critique sociale du jugement. París: Les Éditions de Minuit.

Caldwell, M. (2002). The taste of Nationalism: Food Politics in Post-Socialist Moscow. Ethnos, 67 (3), 295-319. https://doi.org/10.1080/0014184022000031185

Canales, A. (2019). La inmigración contemporánea en Chile. Entre la diferenciación étnico-nacional y la desigualdad de clases. Papeles de Población, 25 (100), 53-85. https://doi.org/10.22185/24487147.2019.100.13

Chan, C. y Montt Strabucchi, M. (2020). Creating and negotiating “Chineseness” through Chinese restaurants in Santiago, Chile. En J. Banh y H. Liu (Eds.), American Chinese restaurants: society, culture and consumption (pp. 3-25). Londres: Routledge.

Cook, I., Crang, P. y Thorpe, M. (1999). Eating into Britishness: Multicultural imaginaries and the identity politics of food. En S. Roseneil y J. Seymour (Eds.), Practising identities: power and resistance (pp. 223-248). Nueva York: Macmillan.

Counihan, C., Van Esterik, P. y Julier, A. (2013). Food and culture: a reader. Londres: Routledge.

Doña Reveco, C. (2016). Migración internacional y estructura social en Chile: Un primer análisis. Revista Internacional y Comparada de Relaciones Laborales y Derecho del Empleo, 4 (3), 1-18. Recuperado de http://ejcls.adapt.it/index.php/rlde_adapt/article/view/409

Doña Reveco, C. y Mullan, B. (2014). Migration policy and development in Chile. International Migration, 52 (5), 1-14. https://doi.org/10.1111/imig.12157

Douglas, M. (1984). Food in the social order. Londres: Routledge.

Duruz, J. (2010). Floating food: Eating Asia in kitchens of the diaspora. Emotion, Space and Society, 3 (1), 45-49. https://doi.org/10.1016/j.emospa.2009.08.002

Dwyer, C. y Crang, P. (2002). Fashioning ethnicities: The commercial spaces of multiculture. Ethnicities, 2 (3), 410-430. https://doi.org/10.1177/14687968020020030701

Ferguson, P. (2010). Culinary nationalism. Gastronómica: The Journal of Food and Culture, 10 (1), 102-109. https://doi.org/10.1525/gfc.2010.10.1.102

Fischler, C. (1995). El [h]omnívoro: el gusto, la cocina y el cuerpo. Barcelona: Anagrama.

García Mera, L. (2014). Recetas y recetarios para la olla nacional: La construcción del proyecto culinario colombiano en el siglo XIX. Revista Colombiana de Antropología, 50 (2), 65-93. https://doi.org/10.22380/2539472X47

Giacoman Hernández, C. (2015). Reflexiones acerca de las cocinas nacionales como patrimonio inmaterial. Revista Observatorio Cultural, 26, 4-9. Recuperado de http://observatorio.cultura.gob.cl/index.php/2018/09/28/oc-26-articulo-1

Gibson, S. (2007). Food mobilities: Traveling, dwelling, and eating cultures. Space and Culture, 10 (1), 4-21. https://doi.org/10.1177/1206331206296756

Gissi Barbieri, N., Pinto Baleisan, C. y Rodríguez, F. (2019). Inmigración reciente de colombianos y colombianas en Chile. Sociedades plurales, imaginarios sociales y estereotipos. Estudios Atacameños, (62), 127-141. https://dx.doi.org/10.22199/issn.0718-1043-2019-0011

Glick Schiller, N. (2003). The centrality of ethnography in the study of transnational migration: Seeing the wetland instead of the swamp. En N. Foner (Ed.), American arrivals: Anthropology engages the new immigration (pp. 99-128). Santa Fe: School of American Research Press.

Glick Schiller, N., Basch, L. y Blanc-Szanton, C. (1992). Towards a transnational perspective on migration: Race, class, ethnicity, and nationalism reconsidered. Nueva York: New York Academy of Sciences.

Goody, J. (1982). Cooking, cuisine and class. Cambridge: Cambridge Press University.

Granero, M. (2017). Relatos y valoraciones entre migrantes paraguayos en el Gran Rosario, Argentina. Migraciones Internacionales, 9 (2), 37-56. https://doi.org/10.17428/rmi.v9i33.300

Guarnizo, L., Portes, A. y Haller, W. (2003). Assimilation and transnationalism: determinants of transnational political action among contemporary migrants. American Journal of Sociology, 108 (6), 1211-1248. https://doi.org/10.1086/375195

Gupta, A. y Ferguson, J. (1997). Culture, power, place: Explorations in critical anthropology. Durham: Duke University Press.

Hirai, S. (2009). Economía política de la nostalgia: un estudio sobre la transformación del paisaje urbano en la migración transnacional entre México y Estados Unidos. Ciudad de México: Universidad Autónoma Metropolitana.

Holtzman, J. (2006). Food and memory. Annual Review of Anthropology, 35, 361-378. https://doi.org/10.1146/annurev.anthro.35.081705.123220

Imilan Ojeda, W. (2014). Restaurantes peruanos en Santiago de Chile: construcción de un paisaje de la migración. Revista de Estudios Sociales, (48), 15-28. https://doi.org/10.7440/res48.2014.02

Imilan Ojeda, W. y Millaleo Hernández, A. (2015). Comer a lo peruano. Lugares de la migración gastronómica. En W. Imilan Ojeda, F. Márquez Belloni y C. Stefoni Espinoza, Rutas migrantes en Chile: Habitar, festejar y trabajar (pp. 99-120). Santiago: Ediciones Universidad Alberto Hurtado.

Imilan Ojeda, W., Márquez Belloni, F. y Stefoni Espinoza, C. (2015). Rutas migrantes en Chile: Habitar, festejar y trabajar. Santiago: Ediciones Universidad Alberto Hurtado.

Instituto Nacional de Estadísticas. (2018). Características de la inmigración internacional en Chile: Serie de mapas. Santiago: INE. Recuperado de https://ine-chile.maps.arcgis.com/apps/MapSeries/index.html?appid=735c91b747814ac49ee61b47ed792961

Instituto Nacional de Estadisticas y Departamento de Extranjería y Migración. (2020). Estimación de personas extranjeras residentes habituales en Chile al 31 de diciembre de 2019. Santiago: Instituto Nacional de Estadisticas/Departamento de Extranjería y Migración.

Knowles, C. (2021). Reformulación de las sociologías de la etnicidad y la migración en los encuentros con el Londrés chino. En C. Ramírez, C. Chang y C. Stefoni (Eds.), Migraciones, etnicidades y espacios. Aproximaciones críticas desde la etnografía (pp. 175-206). Santiago: RIL Editores.

Landazábal Mora, M. (2018). ¿Y qué es pensar a modo de paisaje? Desmantelar lo escópico, reconstruir lo epistémico: consideraciones sobre espacio, migración y cultura en el Caribe. Estudios Latinoamericanos, (41), 19-37.

Landeros, F. (2020). Conversión y transmisión de capital en un contexto migratorio: etnografía con familias migrantes en Chile. Migraciones Internacionales, 11, 1-23. https://doi.org/10.33679/rmi.v1i1.2094

Lerma Rodríguez, E. (2016). “Guatemalteco-mexicano-estadounidenses” en Chiapas: Familias con estatus ciudadano diferenciado y su multiterritorialidad. Migraciones Internacionales, 8 (3), 95-124. https://doi.org/10.17428/rmi.v8i3.616

Lévi-Strauss, C. (1965). Le triangle culinaire. L’Arc, 26, 19-29. Recuperado de http://palimpsestes.fr/textes_philo/levi_strauss/triangle_culinaire.pdf

Levitt, P. (2001). Transnational migration: taking stock and future directions. Global Networks, 1(3), 195-216. https://doi.org/10.1111/1471-0374.00013

Levitt, P.y Jaworsky, N. (2007). Transnational migration studies: Past developments and future trends. Annual Review of Sociology, 33, 129-156. https://doi.org/10.1146/annurev.soc.33.040406.131816

Levitt, P. y Glick Schiller, N. (2004). Conceptualizing simultaneity: Transnational perspectives on migration. International Migration Review, 38 (3), 1002-1039. https://doi.org/10.1111/j.1747-7379.2004.tb00227.x

Mannur, A. (2007). Culinary nostalgia: Authenticity, nationalism and diaspora. Melus, 32 (4), 11-31. https://doi.org/10.1093/melus/32.4.11

Márquez, F. y Correa, J. (2015). Identidades, arraigos y soberanías. Migración peruana en Santiago. Polis, 14 (42), 167-189. https://doi.org/10.4067/S0718-65682015000300009

Matta, R. (2014). República gastronómica y país de cocineros: comida, política, medios y una nueva idea de nación para el Perú. Revista Colombiana de Antropología, 50 (2), 15-40. https://doi.org/10.22380/2539472X45

Möhring, M. (2018). La culture culinaire en Allemagne de l’Ouest s’est-elle “migrantisée”? Hommes & Migrations, (1320), 79-87. https://doi.org/10.4000/hommesmigrations.4058

Navarrete Yañez, B. (2017). Percepciones sobre inmigración en Chile: Lecciones para una política migratoria. Migraciones Internacionales, 9 (32), 179-209. https://doi.org/10.17428/rmi.v9i32.893

Pinto Baleisan C. (2017). Migrations étudiantes sud-américaines. París: La Documentation française.

Portes, A. y Jensen, L. (1989). The enclave and the entrants: Patterns of ethnic enterprise in Miami before and after Mariel. American Sociological Review, 54 (6), 929-949. https://doi.org/10.2307/2095716

Portes, A., Guarnizo, L. y Landolt, P. (1999). The study of transnationalism: Pitfalls and promise of an emergent research field. Ethnic and Racial Studies, 22 (2), 217-237. https://doi.org/10.1080/014198799329468

Ramírez, C., Chang, C. y Stefoni, C. (2021). Migraciones, etnicidades y espacios. Aproximaciones críticas desde la etnografía. Santiago: RIL Editores.

Rampazi, M. (2016). Temporary homes: A case study of young people’s dwelling strategies in northern Italy. Space and Culture, 19 (4), 361-372. https://doi.org/10.1177/1206331215621006

Riquelme Gómez, D. A. y Tapia Ladino, M. (2020). Recién llegados al oasis. Movilidad y cruce de fronteras en migrantes recientemente asentados en San Andrés de Pica, Tarapacá (Chile). Migraciones. Publicación del Instituto Universitario de Estudios sobre Migraciones, (50), 29-58. https://doi.org/10.14422/mig.i50.y2020.002

Said, E. (1999). Out of place: A memoir. Nueva York: Knop.

Sayad, A. (2011). La doble ausencia: De las ilusiones del emigrado a los padecimientos del inmigrado. Barcelona: Anthropos.

Schechner, R. (2000). Performance. Teoría y prácticas interculturales. Buenos Aires: Universidad de Buenos Aires.

Smith, M. y Guarnizo, L. (1998). Transnationalism from below. NuevaYork: Routledge.

Stefoni, C. (2015). Reconfiguraciones identitarias a partir de habitar el espacio público. El caso de los migrantes esquineros en la ciudad de Santiago, Chile. Chungará, 47 (4), 669-678. https://doi.org/10.4067/S0717-73562015005000035

Stefoni, C. y Stang, F. (2017). La construcción del campo de estudio de las migraciones en Chile: notas de un ejercicio reflexivo y autocrítico. Íconos. Revista de Ciencias Sociales, (58), 109-129.

Sutton, D. (2001). Remambrance of repasts: An antropology of food and memory. Oxford: Berg Publishers.

Thayer, L., Córdova, M. y Ávalos, B. (2013). Los límites del reconocimiento: Migrantes latinoamericanos en la Región Metropolitana de Santiago de Chile. Perfiles Latinoamericanos, 21 (42), 163-191. https://doi.org/10.18504/pl2142-163-2013

Torres Matus, L. (2019). La integración de los migrantes en Chile. Asimilación y retórica multiculturalista. Migraciones Internacionales, 10 (4), 1-22. https://doi.org/10.33679/rmi.v1i1.2068

Vázquez-Medina, J. (2016). Cocina, nostalgia y etnicidad en restaurantes mexicanos de Estados Unidos. Barcelona: Editorial UOC.

Vera, A., Aguilera, I. y Fernández, R. (2018). Demandas de autenticidad: deseo, ambivalencia y racismo en el Chile multicultural. Convergencia Revista de Ciencias Sociales, (76), 13-36. https://doi.org/10.29101/crcs.v25i76.4500

Waldinger, R. (2008). Between “Here” and “There”: immigrant cross-border activities and loyalties. International Migration Review, 42 (1), 3-29. https://doi.org/10.1111/j.1747-7379.2007.00112.x

Wihtol de Wenden, C. (2013). El fenómeno migratorio en el siglo XXI. Migrantes, refugiados y relaciones internacionales. Ciudad de México: Fondo de Cultura Económica.

Published

2022-09-30

How to Cite

Negotiations in the Staging of the Country of Origin. A Transnational Study on Foreign Restaurants in Greater Valparaíso, Chile. (2022). Migraciones Internacionales, 13. https://doi.org/10.33679/rmi.v1i1.2602